Nota de prensa

El Consell concedeix les distincions per la Defensa de les Llibertats Constitucionals a Francisco Tomás y Valiente i a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca

05/12/2017

El Consell ha aprovat atorgar les distincions per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals al jurista valencià Francisco Tomás y Valiente, a títol pòstum, i a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Aquestes distincions es concedeixen el 6 de desembre amb motiu de la celebració del dia de la Constitució.

Francisco Tomás y Valiente (València, 1932) es va llicenciar en Dret a la Universitat de València el 1955, institució en la qual va iniciar la seua carrera com a investigador i que va desenvolupar posteriorment a les universitats de La Laguna, Salamanca i l'Autònoma de Madrid.

El 1980 va ser triat magistrat del Tribunal Constitucional, que va presidir entre el 1986 i el 1992. A més, Tomás y Valiente va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història (des de 1985), membre de la Comissió d'Arbitratge Internacional per a la Conferència de Pau de Iugoslàvia (1991) i membre permanent del Consell d'Estat (1995).

Al final del seu període al Tribunal Constitucional va tornar com a catedràtic d'Història del Dret a la Universidad Autònoma de Madrid per a reprendre la labor pedagògica i d'estudi. Va ser assassinat per ETA al seu despatx d'aquesta universitat el 14 de febrer de 1996.

Després d'haver mort, ha rebut també l'Orde del Mèrit Constitucional. Així mateix, el Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals, juntament amb el Tribunal Constitucional, va instituir el premi que porta el seu nom per a donar suport als estudis acadèmics sobre Constitució i Justícia Constitucional.

La distinció se li atorga, segons el decret del Consell, "com a reconeixement a la seua trajectòria per a defensar l'espai públic com a instrument de salvaguarda dels drets de la ciutadania, en el qual les lleis no són els límits opressors de la llibertat, sinó la garantia del seu exercici".

El Consell destaca també el seu "ús de la raó jurídica" per a interpretar la Constitució, ja que, en paraules del jurista, "la raó tècnica no pot actuar buida de tota càrrega valorativa, perquè el dret no és una forma neutra, sinó una estructura racional de la llibertat".

D'altra banda, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va sorgir a Barcelona el 2009 en el context de la bambolla immobiliària i la crisi immobiliària que va deixar sense casa milers de persones.

Tal com recorda el decret del Consell pel qual se li concedeix la distinció, les plataformes antidesnonaments proposen un exercici d'activisme apoderant i acompanyant les persones que pateixen aquests processos i traslladant la seua veu als mitjans de comunicació, negociant amb entitats financeres i administracions públiques i impulsant les lleis contra els desnonaments i la pobresa energètica.

El 2013, la PAH va rebre el Premi Ciutadà Europeu, concedit pel Parlament Europeu, pel seu valor en defensa dels drets humans i els valors europeus.

El Consell ha reconegut la seua "capacitat de mobilització social en la defensa del dret a un habitatge digne, amb la convicció que la pitjor derrota és la que naix de la passivitat i el silenci".

El Consell va aprovar el 4 de desembre de 2015 el decret pel qual es crea la Distinció per a la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals per a commemorar el dia de la Constitució a la Comunitat Valenciana amb la concessió d'una distinció de caràcter honorífic que reconega la trajectòria de persones o entitats que hagen destacat en la defensa i la promoció dels drets, llibertats i deures que recull el títol I de la Constitució.