Nota de prensa

La Generalitat prepara el dispositiu de prevenció i extinció d'incendis per a Setmana Santa i Pasqua

13/03/2018

La Generalitat Valenciana ha celebrat la reunió per a coordinar la intervenció dels organismes competents en la prevenció i l'extinció dels incendis forestals i les mesures especials de vigilància dissuasiva durant el període de Setmana Santa i Pasqua, aquestes mesures s'activaran entre el 29 de març i el 9 d'abril. En aquesta reunió han participat, com cada any, la Delegació del Govern, Guàrdia Civil, AEMET, UME, Conselleria de Medi Ambient, consorcis provincials de bombers de València, Castelló i Alacant, Policia de la Generalitat i Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Coordinació d'organismes

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències coordina el dispositiu i s'ha elaborat, conjuntament, amb la Direcció General de Prevenció d'Incendis de la Conselleria de Medi Ambient, inclou tant mesures dissuasives especials com plans de vigilància.

En total, hi ha més de 800 efectius que integren tot el dispositiu: per part de la Generalitat Valenciana, això inclou 45 unitats de bombers forestals, que sumen un total diari de 225 bombers forestals de la Generalitat Valenciana, 40 autobombes, 5 helicòpters d'extinció, 6 unitats de bombers forestals helitransportats, 5 avions, 42 observatoris, 111 unitats de prevenció, les tres centrals de prevenció d'incendis forestals, agents mediambientals i els agents de la Policia de la Generalitat.

A això cal sumar els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de Divalterra, el personal de l'UME, de la Guàrdia Civil i les policies locals que participen en aquest ampli dispositiu. Per això, el director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, destacava "la importància de la coordinació de tots els cossos intervinents, des dels que fan les tasques de vigilància fins als que han de donar una resposta immediata per a atallar com més prompte millor els incendis i que no es convertisquen en grans focs".

D'una altra banda, Ángel també insistia en la importància que té en la lluita contra el foc "la trucada primerenca al telèfon d'emergències 112, ja que s'ha comprovat que és la via d'entrada més eficaç per a mobilitzar els recursos de manera immediata i eficaç".

Pla de vigilància dissuasiva i mesures especials

En la reunió s'ha explicat que, entre altres mesures, durant el període de Setmana Santa i Pasqua, es preveu una intensificació de la vigilància de la superfície forestal i l'adopció de mesures dissuasives.

Aquestes mesures dissuasives inclouen la prohibició de les cremes de restes agrícoles o forestals; de qualsevol tipus de canyar, canyissar o matoll lligat a aprofitament ramader i les operacions de destil·lació de plantes aromàtiques que es realitzaran en una superfície inferior a 500 metres de terreny forestal.

Quant a les mesures de vigilància, s'hi inclouen diversos vols diaris que recorreran tota la Comunitat durant dues o tres hores en funció del nivell de risc d'incendis, llevat que les aeronaus no puguen volar per condicions meteorològiques adverses o que estiguen participant en incendis forestals ja actius.

Reforç del dispositiu d'atenció d'emergència 112

Finalment, del 29 de març al 9 d'abril, el servei d'atenció de trucades 112 incrementarà també tant el nombre d'operadors com el de coordinadors, un reforç d'un 9 % més que en període ordinari per a donar una resposta eficaç a qualsevol situació d'emergència que puga donar-se durant aquestes dates.

Arxius relacionats