Nota de prensa

L'Agència Valenciana del Turisme estén el projecte pilot de Gandia contra l'intrusisme a altres municipis

11/05/2018
L"Agència Valenciana del Turisme estén el projecte pilot de Gandia contra l"intrusisme a altres municipis

L'Agència Valenciana del Turisme continua treballant en el projecte pilot contra l'intrusisme en l'allotjament turístic, que va iniciar el 2017 amb l'Ajuntament de Gandia i la Policia Local del municipi. Un projecte que ha permés aflorar nous habitatges turístics clandestins a Gandia a través d'una estratègia global iniciada l'estiu passat.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha afirmat que "Turisme ja treballa per a estendre el projecte a altres municipis de la Comunitat Valenciana". De fet, l'Administració autonòmica ja ha enviat cartes per a convidar a sumar a aquest acord destinacions turístiques amb realitats similars.

"Volem que se sumen més municipis en la lluita global conjunta contra l'intrusisme i mantindre, així, la nostra obstinació d'implicar a totes les administracions en un problema al qual hem de fer front des de totes les vies possibles", hi ha afegit.

Francesc Colomer ha fet aquestes declaracions en el CdT de Gandia durant la clausura de la jornada "Intrusisme i allotjament turístic", que ha organitzat la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i l'Agència Valenciana del Turisme, amb la col·laboració de l'ajuntament de Gandia.

La jornada té com a objectiu analitzar la repercussió de la comercialització d'habitatges a través de plataformes digitals, i com hi han de respondre les administracions i les entitats, per a una gestió més eficient de les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana. De la mateixa manera, ha buscat la complicitat dels municipis per a sumar-se a l'acord de col·laboració amb l'AVT que reforce les inspeccions a través de les policies locals.

En aquest context, Colomer ha destacat que "Gandia protagonitza el lideratge en la modernització per a eliminar la competència deslleial". Així mateix, advoca per la "construcció d'una aliança el més qualificada possible perquè els apartaments estiguen inscrits correctament".

De la mateixa manera, ha apuntat que "la nova Llei de turisme, oci i hospitalitat de la Comunitat Valenciana, actualment en la seu parlamentària, preveu elements i mecanismes per a combatre aquesta problemàtica".

Per la seua part, l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha recordat que "a partir de l'1 d'agost de 2017, la Policia Local de Gandia es va incorporar a aquesta batalla contra l'intrusisme". El paper de l'Administració local és el de facilitar les dades als inspectors de Turisme, per a poder arribar al màxim nombre d'habitatges fraudulents. Així mateix, ha posat a la disposició de tots els ajuntaments interessats de l'FVMP l'experiència de Gandia i els convida a sumar-se al projecte.

Programa de la jornada

En el marc d'aquesta jornada ha tingut lloc dues taules de treball, la primera l'ha moderat la subdirectora general de Turisme, Isabel Palafox, ha tractat sobre "turisme, habitatge, lloguers i economia digital", i ha aprofundit en qüestions rellevants del fenomen Airbnb en destinacions de la Comunitat Valenciana.

Hi han participat Luis Moreno, professor del departament d'Anàlisi Econòmica Aplicada de la Universitat d'Alacant i Alberto Aznar de la Universitat de València.

Per a Isabel Palafox, subdirectora general de Turisme, "és important que hi haja un fòrum de reflexió on, des dels municipis, els professionals tinguem elements de discussió i consens per a tractar aquesta nova realitat de la comercialització d'habitatges turístics a través de plataformes". A més, ha destacat que "aquesta jornada donarà claus per a saber com les administracions hem de treballar conjuntament per a aflorar aquesta oferta, que ha de formar part del sector turístic complint totes les obligacions".

La segona de les taules redones ha aprofundit sobre la col·laboració entre entitats en actuacions enfront de l'intrusisme. En aquesta han participat l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, el cap del servei territorial de Turisme de València, Ángel Jiménez, així com representants de les associacions de consumidors. Eugeni de Manuel, director de Coordinació FVMP, ha moderat la taula.

Més de 6.000 nous registres el 2018

Cal destacar que durant 2018 l'evolució pel que fa a les altes en el registre d'habitatges turístics continua a l'alça, tal com ja ha succeït durant els últims anys. D'aquesta manera, a la Comunitat Valenciana s'han registrat 6.010 habitatges turístics durant el primer quadrimestre de l'any.

A més, les dades del registre de l'Agència Valenciana del Turisme mostren que per províncies, la província d'Alacant ha registrat 3.856 noves altes d'habitatges turístics; la província de Castelló, 1.426, i la província de València, 728. Destaquen sobretot els resultats de l'últim mes que arriben a quasi 2.000 nous registres el mes d'abril a la Comunitat Valenciana.

Pel que fa al nombre total d'habitatges registrats, cal assenyalar que en l'actualitat el Registre Oficial de l'Agència Valenciana del Turisme té 66.755 habitatges registrats. Per províncies, 40.326 pertanyen a la província d'Alacant; 13.727, a la província de Castelló, i 12.702, a la de València.

Arxius relacionats