Logo Generalitat


Especialistes en hàbitat proposen a l'AVI el desenvolupament de sistemes flexibles d'habitatge que s'adapten a les necessitats canviants dels habitants

  • Advoquen per dissenyar sistemes integrats de sensorització per a optimitzar el consum d'energia o anticipar problemes de manteniment en els edificis

(21/05/2019) - Advoquen per dissenyar sistemes integrats de sensorització per a optimitzar el consum d'energia o anticipar problemes de manteniment en els edificis
- Plantegen establir solucions personalitzades perquè les comunitats de propietaris puguen instal·lar fonts d'energia renovablesEl Comitè Estratègic d'Innovació Especialitzat en Hàbitat Sostenible, de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha proposat aquest dimarts el desenvolupament de sistemes configurables d'habitatge que puguen adaptar els espais a les necessitats canviants dels habitants.

Aquesta és una de les solucions que l'equip multidisciplinari que assessora l'AVI ha plantejat aquest dimarts durant el desenvolupament de la segona reunió d'aquest comitè, que pretén respondre des de la innovació als principals desafiaments de les empreses de l'hàbitat a la Comunitat Valenciana.

Així mateix, també proposa explorar la generació de sistemes d'habitabilitat compartida i col·laborativa, d'acord amb les noves tendències de convivència i autogestió d'edificis, com ara el cotreball, o 'coworking', en l'àmbit laboral o el cohabitatge, o 'cohousing', en el residencial.

El desenvolupament de noves solucions de sensorització i monitoratge i, sobretot, la integració i la gestió de les dades, permetria optimitzar el consum d'energia, la qualitat de l'aire o anticipar-se als problemes de manteniment que puguen sorgir en els immobles. Es tracta d'una altra de les apostes d'aquest grup de treball, que coordina el conseller delegat del Grup Royo, Raúl Royo.

El comitè ha proposat, a més, el desenvolupament de materials reutilitzables, biodegradables i més eficients energèticament, així com productes més sostenibles i segurs que contribuïsquen a elevar la durabilitat de les construccions.

En aquesta línia, han coincidit a assenyalar que un coneixement més ampli de la vida útil dels materials ajudaria a desenvolupar productes en aquesta mateixa direcció.

Industrialització de la construcció

El desenvolupament de sistemes constructius que en permeten la industrialització i l'aposta pels habitatges modulars amb nous elements prefabricats, i muntatges industrialitzats, constitueix una altra de les solucions per a reduir l'excessiu consum de recursos vinculat al desenvolupament d'aquesta activitat.

Amb la finalitat de reduir la factura energètica, les persones expertes en aquest àmbit defensen per la seua banda la implantació de fonts d'energies renovables per mitjà de solucions personalitzades tant per a habitatges unifamiliars com per a col·lectivitats. Proposen, per a fer-ho, analitzar el parc d'edificis de la Comunitat amb la finalitat de classificar-los en funció de les característiques que tenen i establir així paquets estandarditzats per a cada tipus d'immoble.

De la mateixa manera, també advoquen per integrar sistemes passius de condicionament per a optimitzar les condicions ambientals dels habitatges, com ara la temperatura interior, sense que això supose un increment del consum energètic.

Especialistes en l'hàbitat

El Comitè disposa d'una àmplia participació científica, personificada en Antonio Gallardo (Universitat Jaume I), Víctor Echarri i Francisco Flórez (Universitat d'Alacant) i José Miguel Corberán i Juan José Moragues (Universitat Politècnica de València).

D'altra banda, Vicente Blanes (AITEX), Rosa María Pérez (AIDIMME) i Vicente Lázaro (ITC) representen els instituts tecnològics, mentre que Begoña Serrano assisteix de part de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), una fundació de la qual forma part la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i les principals entitats del sector a la Comunitat Valenciana.

Finalment, la visió empresarial està garantida amb la concurrència de Luis Hernández (Grespania), Carlos Muñoz (Becsa) i Gustavo Valbuena (Actiu), que disposen de l'aval de la patronal autonòmica. Durant la seua participació en els comitès, aquests vocals defensen l'interés general.


Pàgina web: https://www.gva.es

Inici | Mapa Web | Accessibilitat