Nota de prensa

Colomer presenta la ruta 'Línia XYZ' i reivindica el patrimoni i la memòria històrica

10/07/2018
Colomer presenta la ruta "Línia XYZ" i reivindica el patrimoni i la memòria històrica

El secretari autonòmic de Turisme de la Comunitat Valenciana, Francesc Colomer, ha ressaltat "l'aposta de la Generalitat per la creació i la valorització de nous productes lligats al patrimoni i a la memòria històrica".

Així s'ha pronunciat Francesc Colomer durant la presentació de la ruta turística "Línia XYZ", en què ha participat junt amb el secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Vicent Gil.

Colomer ha ressaltat que "hem de buscar la transformació turística dels nostres municipis" i ha explicat que un territori intel·ligent és aquell que identifica els seus productes singulars, com en el cas de la ruta turística "Línia XYZ".

En aquesta línia, Francesc Colomer ha posat l'accent en el fet que "hui presentem una cosa que va succeir ací, una línia de guerra que hui és una línia de pau, de cultura i d'experiències", alhora que ha afegit que "tenim una terra rica en recursos que hem de desplegar i comercialitzar adequadament". Ha afirmat que aquest és el motiu pel qual es treballa per a impulsar la ruta turística "Línia XYZ".

Així mateix, el responsable de Turisme ha assenyalat que aquesta ruta "és la major línia fortificada d'Espanya, amb elements molt singulars que hem de rescatar i donar a conéixer".

Per a Colomer, "els municipis són la primera línia de defensa del turisme". També ha ressaltat "la governança col·laborativa que hi ha entre la Generalitat i la FVMP per a impulsar el turisme als nostres municipis".

Colomer ha insistit en el fet que "el turisme hauria de ser un dret humà" i ha defensat "el turisme amb valors, tal com queda reflectit en la nova Llei de turisme, oci i hospitalitat que va entrar en vigor ahir dilluns, la qual arreplega una transcripció literal del Codi Ètic Mundial del Turisme".

A més, ha ressaltat que la nova Llei de turisme protegeix el paisatge com a gran contenidor de l'experiència turística. Per a Colomer, "atrapar el concepte paisatge és molt important per a consagrar-ho com una nova narrativa turística".

Línia XYZ

L'XYZ és una línia de trinxeres i fortificacions de quasi 150 quilòmetres de longitud, en la qual van treballar més de 14.000 persones durant onze mesos i que s'estenia des d'Almenara fins a Santa Cruz de Moya, ja a Conca. Aquesta línia es recolzava en les crestes muntanyoses adjacents al mar, la serra d'Espadà i, més avant, en les d'El Toro i Javalambre.

Francesc Colomer ha ressaltat que "aquesta línia de guerra aspira, 80 anys després, a ser una línia de pau valoritzada per a poder ser explotada turísticament", i ha afegit que "açò serà possible gràcies al projecte que hem posat en marxa entre Turisme Comunitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies a través de diferents convenis de col·laboració subscrits en 2016, 2017 i 2018".

El territori XYZ, també conegut com a línia Metallana en honor al coronel que estava al comandament dels exèrcits que la van construir, comprenia 42 municipis valencians ubicats en cinc comarques. D'aquests, 40 es troben a Castelló i van des de Montán a Villamalur, Azuébar, Bejís, Teresa, Navajas, Segorbe o la Vall d'Uixó. En aquest territori es van enfrontar pràcticament mig milió de soldats, uns 200.000 per la part republicana i 260.000 de la part sublevada.

Els seus 150 quilòmetres replets de trinxeres, búnquers i altres construccions la converteixen en la major línia fortificada de tota la història d'Espanya.

Arxius relacionats