Nota de prensa

BECSA desenvoluparà amb fons de l'AVI una plataforma de programari que reduirà terminis, costos i errors en l'execució de les obres

07/12/2018

L'empresa BECSA desenvoluparà, amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), un sistema nou per a millorar l'eficiència dels projectes de construcció mitjançant el monitoratge i l'automatització de processos productius. Es tracta d'una plataforma de programari innovadora, que permetrà rebaixar els terminis i costos en els projectes de construcció, i reduir a la mínima expressió els possibles errors.

Amb aquesta iniciativa, BECSA pretén connectar els fluxos d'informació del disseny de la infraestructura amb la fase de planificació, i integrar tots els actors de la cadena de subministrament, des de fabricants de materials fins a transportistes. Però, a més, capturarà dades de l'estat d'execució real de l'obra, la qual cosa representa una valuosa font d'informació per a optimitzar la coordinació dels treballs.

D'aquesta manera, la plataforma rebrà informació sobre el ritme d'execució, els possibles errors, els problemes de qualitat i la temperatura o la pressió, entre molts altres valors que es processaran per a la coordinació dinàmica de l'execució de l'obra, amb la qual cosa es millorarà l'eficiència.

El projecte, que BECSA desenvoluparà junt amb l'Institut Tecnològic de la Fusta i el Metall (AIDIMME) i la consultora tecnològica 2ACAD, rebrà de l'Agència una subvenció de més de 43.000 euros en el marc de la convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva. Els resultats tindran un impacte directe en l'eficiència i rendibilitat de la cadena de valor de la construcció.


Prova pilot

El projecte desenvoluparà l'arquitectura de la plataforma informàtica i el disseny del sistema de captura de dades, dos elements imprescindibles per a posar en marxa la plataforma. A més, es realitzarà una validació conceptual, mitjançant una prova pilot que simule el nou flux de treball.

L'estratègia de la constructora consisteix a aplicar aquest nou sistema a l'execució de ferms bituminosos (asfalts), atés que les característiques i els processos d'aquesta infraestructura s'ajusten als requisits del projecte.

Per a posar en marxa aquesta iniciativa, BECSA aplicarà la metodologia BIM (model de la informació en la construcció) al procés de disseny del projecte de construcció, la qual cosa requereix, al seu torn, una base de dades completa, que continga totes les operacions i recursos necessaris per a construir una edificació o una obra civil.