Nota de prensa

La Generalitat recupera per a ajudes a la cooperació internacional 452.000 euros més de la trama del cas Blasco

08/09/2019

- Dotze dels acusats de desviar fons de cooperació internacional depositen en el jutjat les quantitats acordades per conformitat amb la Fiscalia i l'Advocacia de la Generalitat com a reparació del dany causat
- "El Consell prosseguirà en aquest i en altres casos amb totes les actuacions necessàries per a recuperar els actius sostrets durant dues dècades de corrupció", indica el responsable l'Oficina de Recuperació d'Actius de la Generalitat, Antonio Torres
- Fins ara, la Generalitat ja ha recuperat 1,5 milions d'euros dels fons desviats en el cas BlascoLa Generalitat ha recuperat 452.287,48 euros del dany patrimonial causat per 12 dels acusats en el judici de les peces 2 i 3 del cas Blasco, relacionades amb la desviació de fons públics que s'haurien d'haver dedicat a projectes en països en desenvolupament, entre els quals es trobava la construcció d'un hospital a Haití. A aquesta quantitat caldria afegir 1.049.000 euros recuperats per la Generalitat en les peces ja acabades relatives a les ajudes a la cooperació a Nicaragua.

Els diners depositats corresponen a les responsabilitats civils assumides per 12 dels processats en la trama de desviació de fons públics, d'acord amb el que s'ha pactat per aquests amb la Fiscalia i l'Advocacia de la Generalitat, que exerceix d'acusació particular en el judici.

Les quantitats ja han sigut consignades pels acusats i ingressades en el compte de la Generalitat, d'acord amb les conformitats pactades el passat mes de juliol, i estan pendents de la sentència judicial del cas, prevista per al pròxim mes de desembre, moment en què estaran plenament disponibles per part de la Generalitat, que les destinarà a ajudes a la cooperació per al desenvolupament.

Els 12 acusats han reconegut els fets i han arribat a acords per a assumir les penes i les responsabilitats exigides per la Fiscalia i l'Advocacia de la Generalitat, i respondre al dany patrimonial causat a l'Administració per la desviació dels fons.

"Els processats que han subscrit els acords han reconegut que formaven part de l'entramat format per responsables públics, empreses i entitats sense ànim de lucre que van conformar l'estructura delictiva dedicada al saqueig dels fons que la Generalitat destinava a la cooperació amb els països en via de desenvolupament", ha assenyalat el director general de Relacions amb les Corts i responsable de l'Oficina de Recuperació d'Actius de la Generalitat, Antonio Torres.

"Aquest cas va tindre un aspecte especialment greu, ja que part dels fons recuperats procedia de donacions xicotetes fetes per milers de valencians i valencianes com a mostra de solidaritat després del terratrèmol que va assolar Haití l'any 2010, unes quantitats que van ser saquejades per la trama criminal organitzada entorn de Rafael Blasco i Augusto César Tauroni", hi ha afegit Antonio Torres.

Els acusats que s'han sumat als acords de conformitat són, majoritàriament, responsables d'empreses i entitats sense ànim de lucre que van participar en l'entramat.

En la trama jutjada es trobava l'exconseller de Solidaritat i Ciutadania Rafael Blasco, l'empresari Augusto César Tauroni i l'antic cap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares. Amb cap d'ells s'ha assolit un acord de conformitat i segueixen sense rescabalar el dany patrimonial causat, i reclamat per la Generalitat.

Està previst que en les pròximes dates s'incrementen les quantitats recuperades per la Generalitat, ja que es troben embargats, i pendent d'execució, diversos immobles propietat d'alguns dels condemnats en la peça primera del judici a la trama. És el cas de Rafael Blasco i la finca que té a Aguas Vivas; així com dos apartaments de luxe i un iot a Miami propietat d'Augusto César Tauroni, i diversos immobles embargats de Marc Llinares i Alexandre Català. Tots ells eren directius o funcionaris amb altes responsabilitats en la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania en el moment dels fets jutjats.

"Tan prompte com siga ferma la sentència, des de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic es faran els passos necessaris perquè els fons que en aquell moment es van desviar dels pressupostos destinats a cooperació tornen a aquesta partida, i les quantitats recuperades es destinen a projectes d'ajuda a països en desenvolupament. Aquesta és una mesura impulsada pel Consell presidit per Ximo Puig i que es va plasmar en la Llei de cooperació i desenvolupament sostenible de 2017", ha destacat Antonio Torres.

Arxius relacionats

  • Vídeos relacionats

    • La Generalitat recupera per a ajudes a la cooperació internacional (...)

      - Dotze dels acusats de desviar fons de cooperació internacional depositen en el jutjat les quantitats acordades per conformitat amb la Fiscalia i l'Advocacia de la Generalitat com a reparació del dany causat - 'El Consell prosseguirà en aquest i en altres casos amb totes les actuacions necessàries per a recuperar els actius sostrets durant dues dècades de corrupció', indica el responsable l'Oficina de Recuperació d'Actius de la Generalitat, Antonio Torres - Fins ara, la Generalitat ja ha recuperat 1,5 milions d'euros dels fons desviats en el cas Blasco

  • Talls de veu relacionats