Nota de prensa

El Museu de les Ciències ofereix la conferència 'El botànic Cavanilles, viatger d'ordre del Rei' a càrrec del catedràtic Joan Mateu

12/02/2020
El Museu de les Ciències ofereix la conferència "El botànic Cavanilles, viatger d"ordre del Rei" a càrrec del catedràtic Joan Mateu

- Presentarà la conferència José Luis Rubio, Premi Jaume I de protecció al medi ambient i secretari del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències


El catedràtic de Geografia Física de la Universitat de València, Joan Mateu, imparteix aquest dijous, 13 de febrer, la conferència 'El botànic Cavanilles, viatger d'ordre del Rei'.

Aquesta xarrada divulgativa s'emmarca en el cicle 'Actualitat' del Museu de les Ciències, és de lliure accés i començarà a partir de les 19.30 hores a l'Auditori Santiago Grisolía del museu.

La biografia d'Antonio J. Cavanilles (València, 1745-Madrid, 1804) il·lustra la seua passió per la botànica. Les fites més brillants de la seua trajectòria científica estan lligades a la llarga estada en el París prerevolucionari (1780-1789), a una intensa experiència viatgera per l'antic Regne de València (1791-1803), a l'edició de monografies botàniques i, finalment, a la direcció del Real Jardín Botánico de Madrid (1801-1904).

Aquestes etapes es van desenvolupar a l'ombra del poder dels successius secretaris d'Estat, en el marc de la política científica desplegada pel Patronat Reial en les acadèmies, jardins i gabinets, en les expedicions a ultramar o en les edicions científiques de la impremta reial.

El treball de gabinet va ser decisiu en la formació del botànic Cavanilles a París. El seu mètode de treball es va ampliar en la primavera de 1791 quan "vaig començar a recórrer l'Espanya d'ordre del Rei per a examinar els vegetals que hi creixen".
Cavanilles iniciava una nova experiència que va influir en els seus mètodes de treball, mentre intensificava les seues campanyes d'herborització i confirmava o revisava la taxonomia de les plantes i descrivia característiques dels hàbitats d'aquestes.

Els resultats es van plasmar en publicacions posteriors, entre les quals destaquen el segon tom de les 'Icones' (1793) i les publicacions sobre les observacions del Regne de València (1795-1797), o les observacions sobre el cultiu de l'arròs de 1796, etc.

Cavanilles va aplicar les tècniques de camp pròpies de l'observació naturalística, el llenguatge precís en la descripció objectiva i el treball esforçat d'un viatger apassionat per la botànica.

Arxius relacionats