Nota de prensa

Turisme insta l'Institut per a la Qualitat Turística i el Govern central a aprovar els protocols de seguretat de les platges que permeten concretar les mesures que cal aplicar

21/05/2020
Turisme insta l"Institut per a la Qualitat Turística i el Govern central a aprovar els protocols de seguretat de les platges que permeten concreta...

- Turisme ha convocat els municipis amb platges al seminari web 'Aproximació a les especificacions tècniques que han d'adoptar les platges de la Comunitat per a fer d'aquestes un entorn turístic viu i segur'
- Es recomana als ajuntaments elaborar un pla de contingència per a les platges segures centrat en el distanciament social, la neteja i higienització i la comunicació i informacióTurisme Comunitat Valenciana ha organitzat un seminari web per a traslladar a tots els municipis amb platges de la Comunitat Valenciana el treball que s'està fent des de l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) i la Generalitat per a garantir la seguretat de les platges durant aquest estiu.

En aquesta sessió informativa han participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, el president de l'ICTE, Miguel Mirones, les tècniques del Servei de Planificació i Estratègia Turística de Turisme CV, Laura Pascual i Eva Beltrán, i el tècnic de Platges de Turisme Comunitat Valenciana, Amadeo Cardona.

Francesc Colomer ha constret l'ICTE i el Ministeri de Sanitat "a aprovar al més prompte possible el document amb aquests protocols per a poder compartir com més prompte millor aquests coneixements i recomanacions amb els ens gestors de les platges, que són els que han d'implementar mesures pràctiques".

"Com més prompte estiga aquest document aprovat, que està elaborat per a tot Espanya, abans podrem distribuir la guia que hem preparat amb recomanacions adaptades a la singularitat de la Comunitat Valenciana, per a oferir la millor garantia de seguretat", ha recalcat Colomer.

A més, ha recordat que "Turisme CV està col·laborant amb l'ICTE en l'elaboració dels protocols de seguretat per a platges, compartint el nostre coneixement i experiència".

De fet, aquest protocol de seguretat, que es preveu que el Ministeri de Sanitat aprove en els pròxims dies, serà un document de suport i recomanacions per als ens gestors i servirà per a prendre les decisions oportunes sobre la realitat de cada platja. Turisme Comunitat Valenciana té previst completar aquest document amb una guia pràctica i adaptada a la singularitat del litoral valencià, que ja està preparada per a distribuir-la.

Francesc Colomer ha remarcat que "una vegada es donen a conéixer aquests protocols, tots hem de fer un esforç de divulgació d'aquestes mesures, tant cap al sector com cap a residents i visitants" i que "estem tancant una campanya de comunicació en aquest sentit, per a implementar la informació i la difusió, sense la qual serà impossible traslladar la necessitat de conscienciació a l'usuari".

Per la seua banda, el president de l'ICTE, Miguel Mirones, ha assegurat que "atesa la urgència transmesa per les comunitats autònomes, ja està consensuat el document que enviaran als ministeris de Sanitat i de Turisme per a la validació definitiva i poder fer-ho públic com més prompte millor".

Així mateix, Mirones ha reconegut "la participació activa dels tècnics de la Generalitat que han enriquit el contingut, que tindrà dues premisses fonamentals: hi haurà un ens gestor, que és el que ha de conformar el grup de gestió dels recursos, i cada ens establirà un pla de contingència específic atesa la singularitat de cada platja".

Protocols de seguretat amb tres premisses

La tècnica de Qualitat de Turisme CV ha recalcat que els protocols s'han elaborat sobre tres premisses: seguretat sanitària, en la qual el que és important és reforçar la distància social, la neteja i desinfecció i la comunicació; que la platja no és un element aïllat, sinó integrat en un paisatge i pertany a una destinació turística, i la sostenibilitat, en tots els àmbits.

En aquest sentit, s'ha referit a la sostenibilitat econòmica, perquè aquestes adaptacions requeriran un cost addicional; a la social, perquè no van dirigides únicament als turistes sinó també als residents, i a l'ambiental, perquè hi ha platges naturals, urbanes i semiurbanes.
Una vegada el Govern aprove els protocols, Turisme organitzarà tres jornades pràctiques, una en cada província, per a presentar el seu document, atendre qüestions concretes i respondre als dubtes que els i les responsables municipals vulguen traslladar.

Recomanacions als municipis

En el seminari també s'ha analitzat la situació actual de les platges de la Comunitat per a oferir recomanacions als municipis. Així, es recomanarà als ens gestors de platges, que seran els ajuntaments, elaborar un pla de contingència per a una platja segura, centrat en el distanciament social; la neteja i higienització, i la comunicació i informació, per a la qual cosa es tindran en compte les característiques físiques de cada platja, especialment la dimensió, els accessos i la zonificació.

En aquest sentit, el tècnic responsable de la secció de platges de Turisme Comunitat Valenciana, Amadeo Cardona, ha demanat als ajuntaments que avancen qüestions com les característiques d'ocupació detectades fins ara, l'elaboració de perfils d'usuaris i usuàries i les necessitats específiques, així com sobre els canvis que es puguen experimentar per l'activitat del sector existent al voltant.

Cardona també ha insistit que "la planificació del personal serà també imprescindible i caldrà ser clars en els torns, les tasques i els processos de treball per a garantir la seguretat i les mesures d'higiene aplicades".

Així mateix, s'ha apuntat la importància del garbellament de l'arena, cosa que poden iniciar ja els ajuntaments i que hauran de mantindre diàriament durant aquest estiu.

A més, entre les mesures que prepara Turisme Comunitat Valenciana està la de recomanar els ajuntaments que definisquen la capacitat de cada platja tenint en compte variables associades a l'assistència de grups o unitats familiars i la necessitat de garantir els accessos i la mobilitat de les persones.

També recomanarà habilitar un doble carril per al control d'accessos a les platges i fomentar, sempre que siga possible, l'ús de tecnologies disponibles en el mercat per a reforçar el control de l'aforament i dels accessos.

Arxius relacionats