Nota de prensa

Turisme transforma el Comité d'Experts creat durant el confinament en un 'think tank' permanent per a prestar ajuda al sector

22/09/2020

- El secretari autonòmic de Turisme n'ha agraït la disponibilitat i ha remarcat que "la seua aportació és clau"
- Aquest grup presentarà el resultat de les seues investigacions més recents en el pròxim congrés de la Universitat Jaume I de CastellóTurisme Comunitat Valenciana va posar en marxa durant el confinament que va ocasionar la COVID-19 un grup d'experts en matèries diferents amb l'objectiu d'analitzar la situació que s'estava vivint i estudiar solucions a curt i mitjà termini per al sector turístic. Ara, aquest comité d'experts s'ha consolidat i ha esdevingut un laboratori d'idees, o 'think tank', permanent; un referent per a prestar ajuda a aquest sector.

El grup, liderat pel director d'Intel·ligència Turística, Mario Villar, està compost per 19 experts de diverses àrees d'investigació i planificació, com ho són Josep Ivars, Fernando Vera, Alberto Galloso, Rafael Ortí, María José Sales, Andrés Pedreño, José Antonio Belso, Leire Bilbao, Javier García, Víctor Yepes, Pedro Pernías, Rafael Lapiedra, Enrique Bigné, Rafael Ballester, Teresa Revilla, Armando Ortuño, Ana Ramón, César Mariel i David Giner.

Tots ells han prestat la seua col·laboració mitjançant reunions i grups de treball concrets per a plantejar idees i directrius generals sobre diverses matèries, i ara continuaran aportant el seu coneixement gràcies a la consolidació d'aquest equip multidisciplinari.

En aquest sentit, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha agraït la participació del grup durant aquests mesos i ha assenyalat que "la seua aportació ha sigut, i serà, clau per a ajudar-nos a encertar amb solucions i eines útils, àgils i avantguardistes".

Així, i després de la col·laboració que han prestat en diversos projectes, està previst que alguns d'aquests investigadors presenten la seua anàlisi de 'Bones pràctiques en turisme en els temps de COVID-19' en el congrés que Turisme Comunitat Valenciana organitzarà, junt amb la Universitat Jaume I, a Castelló el pròxim mes d'octubre.

Cal recordar que aquest grup de treball ha col·laborat a analitzar i aportar solucions en diversos moments. Un exemple d'això va ser l'adaptació dels protocols elaborats per la Secretaria d'Estat i l'ICTE per a l'ús de platges i espais d'interior a les característiques pròpies de la Comunitat Valenciana.

De fet, alguns d'aquests investigadors van ajudar a extraure indicadors i índexs de sostenibilitat i seguretat per a millorar les aplicacions de 'Turisme segur' i 'Zones de bany', pensades per a transmetre seguretat als usuaris mitjançant un sistema d'intel·ligència empresarial ('Business Inteligence') que mostra l'ocupació de les platges, la proximitat de centres hospitalaris o la informació en temps real sobre la COVID-19 per municipis.

De la mateixa manera, han aportat coneixement per a l'elaboració d'informes d'intel·ligència turística que han estat una gran ajuda per al sector en aquells moments en què la volatilitat del context no afavoria la presa de decisions. Aquests informes es publiquen mensualment en la Smart Data Office de Turisme Comunitat Valenciana a través d'Invat·tur.

Finalment, i amb l'ajuda d'aquest comité d'experts, des de Turisme Comunitat Valenciana s'ha posat en marxa un estudi sobre la digitalització, la resiliència i la sostenibilitat de les empreses turístiques, que ajudarà a definir l'estratègia que ha de seguir l'Administració pública per a accelerar el procés tecnològic de totes aquelles empreses que presten serveis turístics.