Organismes

Portals

Twitter

Seguir a @palauGVA

Multimedia

Enllaços

Novetats

« Ves enrere

EL BEI FACILITA 270 MILIONS D’EUROS A LA COMUNITAT VALENCIANA PER A FINANÇAR INVERSIONS DE PROGRAMES DE FONS EUROPEUS

Relacions amb la UE i l'Estat

EL BEI FACILITA 270 MILIONS D’EUROS A LA COMUNITAT VALENCIANA PER A FINANÇAR INVERSIONS DE PROGRAMES DE FONS EUROPEUS

- El conseller d'Hisenda i la vicepresidenta del BEI signen un acord que contribuirà a promoure la competitivitat i la sostenibilitat de l'economia valenciana i a fomentar la creació d'ocupació
- Es pretén fomentar la innovació, l'acció climàtica, millorar les infraestructures rurals i reforçar la competitivitat de les pimes
- El BEI estima que el conjunt de les inversions permetrà crear vora 10.600 llocs de treball durant la fase d'implementacióEl Banc Europeu d'Inversions (BEI) facilitarà un finançament de 270 milions d'euros a la Comunitat Valenciana, en condicions avantatjoses, per a contribuir a finançar inversions emmarcades en diferents programes de fons europeus per al període 2014-2020.

La vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, han signat el primer tram d'aquest finançament del BEI per un import de 80 milions d'euros, que contribuirà a promoure la competitivitat i la sostenibilitat de l'economia valenciana, així com a fomentar la creació d'ocupació.

Amb aquest préstec, el BEI cofinançarà, junt amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), diferents actuacions per a impulsar la innovació, ajudar les pimes i adoptar mesures que permeten millorar l'eficiència energètica, promoure les energies renovables, el transport sostenible i la protecció del medi ambient.

En concret, les inversions en I+D+i permetran que investigadors que desenvolupen la seua labor en la Comunitat Valenciana puguen participar en 1.700 projectes internacionals.

Les inversions en tecnologies de la informació i comunicació (TIC) contribuiran a continuar diferents projectes per a desenvolupar connexions d'Internet d'alta velocitat en zones que manquen d'aquest servei, així com a modernitzar les infraestructures TIC de les administracions públiques.

Un altre dels objectius del finançament facilitat pel BEI és ajudar les pimes per a reforçar el teixit productiu autonòmic. Part dels fons es destinarà a reforçar les inversions en innovació de les empreses valencianes, per a fomentar-ne la internacionalització i la competitivitat, i promoure així un creixement econòmic sostenible.

Amb aquest programa, seran prioritàries les inversions que faciliten la transició cap a una economia baixa en carboni, a través de projectes que permeten un ús més eficient de les fonts d'energia i dels recursos naturals.

Aquestes inversions, algunes de les quals ja s'estan executant, contribuiran a prendre mesures contra el canvi climàtic a través de projectes com la construcció de quatre noves plantes depuradores d'aigües residuals, la modernització de sistemes de regadiu, per a millorar-ne l'eficiència en el consum d'aigua i energia, així com de les infraestructures agroforestals i de prevenció d'incendis.

A més, es duran a terme inversions per a millorar la sostenibilitat del transport públic i l'eficiència energètica d'edificis públics.

Es calcula que el conjunt d'inversions posades en marxa gràcies a la dotació de fons europeus i al finançament facilitat pel BEI permetrà crear més de 10.600 nous llocs de treball durant la fase d'implementació dels diferents projectes i al voltant de 850 de caràcter permanent, segons estimacions del BEI.

El programa operatiu inclou inversions en educació per a millorar la formació professional dual i per a facilitar la reinserció laboral de les persones desocupades.

"Aquestes inversions, centrades a enfortir la sostenibilitat i la competitivitat de l'economia valenciana, beneficiaran especialment la població que viu en àrees rurals, i contribuiran d'aquesta manera a l'equilibri territorial dins de la Comunitat Valenciana", ha assegurat en l'acte de signatura, celebrat a València, la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro.

Navarro també hi ha afegit que els valencians "seran els grans beneficiats d'aquest acord. Per això, ens complau enormement impulsar, amb el suport d'altres fons europeus, projectes que tindran un impacte directe en sectors estratègics de l'economia valenciana i que permetran crear ocupació i generar creixement econòmic, i que fomentaran al mateix temps l'acció a favor del clima".

Reforç a la col·laboració entre el BEI i la Generalitat

Per la seua banda, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que "el finançament que ara es formalitza és fruit del marc de col·laboració continu establit entre el Banc Europeu d'Inversions i la Generalitat des de fa dècades, i reforça l'interés que una institució europea de la rellevància del Banc Europeu d'Inversions manté i projecta sobre la Comunitat Valenciana".

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) és la institució financera de la Unió Europea els accionistes de la qual són els estats membres. El BEI facilita finançament a llarg termini a projectes d'inversió viables amb la finalitat de contribuir a assolir els objectius de les polítiques de la UE.

Reestructuració de la gestió del deute

Cal destacar que, mitjançant l'operació que s'ha signat hui amb el BEI, s'obtenen unes condicions avantatjoses, sobretot pel que fa a termes de termini, perquè el préstec s'estableix en 10 anys de vida mitjana, mentre que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) del Govern central es queda en tan sols 6,5 anys.

En els últims anys, la Conselleria d'Hisenda ha reestructurat la gestió del deute per valor de 1.216 milions d'euros, i ha aconseguit obtindre uns estalvis superiors a 28 milions d'euros, dels quals 7,4 han sigut fruit de l'acord establit el mes d'octubre passat amb huit entitats bancàries, que ha permés reduir els tipus d'interés acordats en els contractes de préstec.